Прескочи до главног садржаја

ГЛИД, Нандор

001_SE_IV_Nandor-Glid.jpgГЛИД, Нандор, вајар, ликовни педагог (Суботица, 12. XII 1924 -- Београд, 31. III 1997). По завршетку Школе за примењену уметност у Београду 1948, наставио је школовање на вајарском одсеку Академије за примењену уметност у Београду, где је дипломирао 1951. у класи Радете Станковића и Марина Студина. Године 1975. изабран је за наставника вајарства у звању доцента, а од 1981. редовни је професор на предмету Основи скулптуре на Факултету примењених уметности у Београду. Од 1985. до 1989. био је ректор Универзитета уметности у Београду. Као истакнути уметник и члан КПЈ/СКЈ учествовао је у организацији I скупа вајара Југославије (1961) и допринео унапређењу рада Одборa за ликовне уметности Савезне комисије за културне везе са иностранством (1967). Као члан струковних удружења СУЛУЈ-а (1964--1968) и УЛУС-а (1954--1956) био је учесник Ликовних сусрета на Палићу (1962), колонија Ечка (1962) и Прилеп (1979), међународних вајарских симпозијума у Кошицама (1971), „Terra" у Кикинди (1982, 1991) и „Мермер и звуци" у Аранђеловцу (1992). Од 1952. учествује на изложбама УСУС-а, а од 1960. на значајним домаћим ликовним смотрама какве су Октобарски салон, Тријенале југословенске ликовне уметности, Југословенско бијенале мале пластике (Мурска Собота) и Београдско бијенале цртежа и мале пластике. Осим на групним изложбама југословенске уметности у земљи и иностранству, самостално је излагао у Београду, Новом Саду, Суботици, Сомбору и Сарајеву. Сем Микеланђела, Родена и старије генерације домаћих вајара, на уметничко формирање Г. пресудно су утицали Бурдел, Деспијо, Мур и други модерни и авангардни уметници. То потврђују његови портрети и бисте, ситна пластика (фигурине, плакете, медаље), фигуралне композиције и инсталације-асамблажи у металу и отпадном материјалу (оружје, шаржери, шлемови, жице), као и монументална споменичка скулптура у бронзи.

Г. се портретном пластиком бавио од студентских дана, крећући се од романтизираног реализма с наглашеним карактерним цртама портретисаног до апстрахованих форми језгровитих волумена, којима је истицао психолошку карактеризацију лика. У почетку су то биле идеализоване и хероизиране представе сељака, радника и бораца рађене за јавне конкурсе и наруџбине, али и портрети личности из уметниковог окружења: Мала Рада (1952, 1954), Борис Атанасијевић (1958), Пиво Караматијевић (1959). Радови који су означили почетак његовог трагања за новом формом и креативног решавања аутономних проблема скулптуре јесу два сведена, психолошки моделирана и продуховљена портрета у црвеном и црном граниту -- Антонија (1953) и Живка Пајић (1956). Одмереним реализмом лишеним свега сувишног, он је на портретима знаменитих Јевреја (Алберт Вајс, Марко Алкалај, Соломон Адања), народних хероја и припадника тадашњег политичког врха (Тито, Салај, Биједић), вођа совјетске револуције (Лењин) и истакнутих личности српске историје и културе (краљ Петар, Матеја Ненадовић, Миша Анастасијевић, Вук Караџић, Надежда Петровић, Лазар Вујаклија, Стојан Ћелић, Алекса Челебоновић) инсистирао на карактерној суштини портретисане личности.

002_SE_IV_Nandor-Glid_Memorijal-zrtvama-koncentracionih-logora_Jerusalim.jpg

Његов споменички опус чине идеализоване представе радника, ратника, жртава и победника (Споменик палим рударима у Јарандолу 1951, Споменик палим борцима у борби против фашизма 1941--1945. у Требињу, 1953) у складу са захтевима владајуће идеологије социјалистичког реализма. Напустивши миметички концепт скулптуре, Г. се приклања умереном модернистичком моделу, стилизацији облика и дезинтеграцији скулпторских форми које остају у оквиру фигуративног (Диана, 1953; Pietá, 1956). Решења разрађивана у оквиру пројеката за меморијалне споменике жртвама нацистичког режима Г. су обезбедила респектабилну позицију на интернационалној ликовној сцени. Радећи Споменик борцима палим за слободу свога народа у Завали/Поповом Пољу (1958), Споменик југословенским жртвама у Маутхаузену 1941--1945 (1958), Баладу о вешанима у Суботици (1967), Међународни споменик 1933--1945. у Дахау (1968) и Меморијал жртвама концентрационих логора и логора смрти у оквиру комплекса Јад Вашем у Јерусалиму (1979), Г. се определио за концепт сублимирања идеје страдања и одбацивања реторике и академских форми. Мада утемељена на документима и сведочењима преживелих о ужасима ратних разарања и масовним страдањима у нацистичким концентрационим логорима, као и личним сећањима на мучење јеврејских сународника, ова остварења нису дословна илустрација стварних догађаја. У њима доминира мотив жртве, анонимних страдалника и њиховог бола, смрти, али и наде у бољи и праведнији свет. Метафорички, она су универзална опомена и отпор сваком злу. Блиска апстракцији, ова дела остају у домену ангажоване фигурације, антропоморфног експресионизма са елементима асоцијативног, а одликује их изражајна фактура и експресивност која проистиче из деформација или апстраховања антропоморфних облика, светлосних ефеката, конкавних и конвексних површина, перфорирања масе и увођења просторних празнина као конститутивног елемента скулпторског дела. Суштински и симболички везани за дух места, амбијент у који су постављени, споменици Г. представљају аутентичан допринос меморијалној пластици.

Радио је и три тематска циклуса мањих димензија: Јама, Кола / Колица смрти и Феникс / Жар птица, моделована у воску, глини и теракоти. Елаборацијом форми из циклуса Феникс, он долази до оригиналних решења за неколико вертикално конципираних споменика, представа испреплетених тела у агонији моделованих масом и волуменом, а организованих у форму разгранатог дрвета сложене симболике и снажног емотивног набоја: Сто за једног у Спомен-парку „Крагујевачки октобар" у Шумарицама (1980), Менора у пламену / Менора с Дорћола у Београду (1990), Менора у пламену 2 у Солуну (1997). Ова, као и друга скулпторска дела, потврђују Г. доследност концепту споменика као скулптуре у простору.

Г. је и аутор више инсталација-асамблажа од трофејног оружја из II светског рата за основне поставке у Војном музеју у Београду (Капитулација Италије, 1960), Музеју револуције Босне и Херцеговине у Сарајеву (Заклетва устаника 1941, 1962), Музеју револуције у Новом Саду (Фашизам, Устанак, Борба и Победа, 1971) и Спомен-музеју „21. октобар" у Крагујевцу (Крвава бајка, 1976). Осим скулптуром, бавио се и проблемом синтезе уметничких остварења и урбаног амбијента, тј. визуелног артикулисања градског простора кроз уметничке интервенције. Оставио је богату колекцију цртежа и графика као предложака за разраду скулптура и великих споменика. Добитник је I награде Београдског универзитета (1950), I награде Октобарског салона (1971, 1984), Златног длета Јесење изложбе УЛУС-а (1972), Сребрне плакете СУЛУЈ-а (1973), Спомен-плакете града Београда (1969, 1974), Ордена братства и јединства са сребрним венцем (1978), Златне плакете Спомен-парка „Крагујевачки октобар" (1983), Велике плакете с повељом Универзитета уметности у Београду (1984), Октобарске награде Града Београда (1991).

ЛИТЕРАТУРА: С. Ћелић, „Скулптура Нандора Глида", Књижевност, 1983, 1--2; A. Baranji, Glid Nándor, Sub. 1990; И. Суботић, Нандор Глид, Бг 2013.

В.есна Круљац

 

*Текст је објављен у 1. књизи III тома Српске енциклопедије (2018)